Историята на един журналист, който не е мисирка

  • 22.06.2021
  • frognews.bg
Джефри Мойо

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

Мойо е обвинен в нарушение на член 36 от Закона за имиграцията, тъй като се твърди, че е предоставил невярна информация на имиграционните служители, за да помогне на двама журналисти от The New York Times да влязат в Зимбабве.

„Свободата на пресата е подкопана, когато журналистите не могат да работят без ограничения“- казва той.

„Чувствам облекчение, тъй като беше толкова ужасно вътре в продължение на 21 дни без моята свобода“, каза Мойо пред IPS при излизането му от затвора Булавайо.. „Задържането е пълно нарушение на свободата на печата в Зимбабве", казва журналистът, цитиран в публикуваната от frognews.bg преводна статия.

Мойо (37), кореспондент на Inter Press Service (IPS), The New York Times и други медии, беше арестуван в Хараре на 26 май и задържан в затвора Булауео. Той беше освободен след 21 дни, когато му беше предоставена гаранция,, без противопоставяне от държавата, която призна, че е сгрешила, като го е представила като заплаха за националната сигурност.

През май, магистрат от Булавайо, Рейчъл Мканга отказа гаранция на Мойо с мотива, че журналистът е заплаха за националната сигурност и суверенитета на окръга. Мойо е обвинен в нарушение на раздел 36 от Закона за имиграцията въз основа на твърдението, че е представил фалшив документ пред имиграционните служители. Това се отнася до акредитацията на неговите колеги, Кристина Голдбаум Жоао Силва от New York Times.

Борба за свобода на печата 

Акредитацията на журналисти не бива да обижда никого или който и да е орган в страната, каза Мойо с аргумента, че акредитацията на журналисти в Зимбабве трябва да бъде право, а не трудност. 

„Журналистите не са опасни и не причиняват никаква вреда на конкретно лице или правителство“, каза Мойо, който беше посрещнат от съпругата си Пюрити и сина си пред затвора в Булауайо.„Страхувам се от случилото се, но няма да спра работата си. Ангажирам се да си върша работата като журналист, без значение какво ми казват властите, дали се съобразявам със закона. Ще продължа да си върша работата. ” - допълни той. 

„Щастлива съм, че той е освободен, облекчена съм“, каза Пюрити Мойо съпругата на Джефри, пред IPS. Тя е била възпрепятствана да вижда съпруга си в затвора и е комуникирала с него чрез писма.

„Благодаря на жена ми, която ми носеше нещо за ядене всеки ден“, каза Мойо пред IPS. „Писмата, които съпругата ми ми изпращаше, ми даваха надежда, както и посещенията на колеги от медиите. Благодаря на Бог, че съм навън и съм заедно със семейството си. "

Ужасен затвор 

Мойо е арестуван на 26 май и задържан в Централното полицейско управление в Хараре. По-късно той е преместен в град Булавайо, на 400 км от Хараре и е задържан в Централното полицейско управление в Булавайо при условия, които той определя като ужасни и травмиращи.

„Бях задържан за една нощ в Централното полицейско управление в Булавайо при ужасни условия; без спално бельо, без одеяла, а аз спях на бетонния под. "- споделя той.

Мойо твърди, че условията в затвора в Булавайо са нехуманни. Той казва, че е бил настанен в препълнена затворническа килия с още 18 души. Храната – изключително лоша

„Здравословно съм добре, но храната в затвора е ужасна“, каза той, обяснявайки, че му е давана каша без захар или сол, обикновена садза (вид царевица или маниока каша) и сушени зеленчуци и боб без олио.

Нарушени права 

Адвокатът на Мойо Дъг Колтарт заяви пред IPS, че задържането на клиента му е поредица от ужасяващи нарушения на човешките му права. След 3 седмици отричания и противопоставяне на гаранция, държавата запява друга песен, заявявайки, че няма дело срещу Мойо и че мотивите, които посочва за противопоставяне на гаранцията му, са неоснователни.

Това показва точно как отказът за гаранция в магистратския съд се използва за наказване на невинни хора, каза Колтарт. Той също така отбеляза, че отказването на правото да вижда съпругата и роднините си,, както и продължителното му задържане, въпреки че му е била дадена гаранция, са били нарушения на правата на Мойо.

„Служителите на затвора продължават да отказват да ни покажат предполагаемата грешка в заповедта за освобождение и това поражда нашето силно подозрение, че всичко е било лъжа и злоупотреба с процеса на задържане, за да го задържат за допълнителна нощ“, каза Колтарт пред IPS.

Мойо трябва да се яви в съда на 24 юни като подготовка за съдебен процес. Ако бъде осъден, той може да получи 10 години затвор. Организациите за медийни права приветстваха освобождаването на Мойо.

Джефри Мойо при освобождаването му от затвора. Мойо е обвинен в нарушение на член 36 от Закона за имиграцията, тъй като се твърди, че е предоставил невярна информация на имиграционните служители, за да помогне на двама журналисти от The New York Times да влязат в Зимбабве.

Превод: Мира Ереева