СУ организира „Зимен семинар по разпознаване на дезинформация“

  • 09.01.2023
  • СУ
Софийският университет "Св. Климент Охридски". Снимка: Архив

Институт GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира “Зимен семинар по разпознаване на невярна информация и дезинформация" по проекта TRACES.

Обучението ще се проведе на 25 и 26 януари 2023 г. от 9 часа в гр. София в Конферентната зала на Ректората на Софийския yниверситет “Св. Климент Охридски”, гр. София.

Семинарът е иновативен и има амбицията да научи интересуващите се по-лесно да откриват невярната информация и целенасочената заблуда в медиите и в социалните мрежи.

Начинаещите ще научат нова и полезна информация, а тези с опит ще разберат как да разпознават фалшивите новини по начина, по който са написани или изказани, и дали съществуват автоматично генерирани текстове (дийпфейкове) на български език.

Събитието е отворено за журналисти и за граждани с активен интерес по темата. Лектори ще бъдат установени български специалисти, които ще запознаят участниците с полезни инструменти и методи за разпознаване на невярната информация, както и със свързаните с темата юридически аспекти. Участниците ще получат сертификати за участие.

На ограничен брой участници от други населени места в страната ще бъдат покрити разходите за пътуване и 2 нощувки в София.
Повече информация за програмата на обучението и за проекта TRACES вижте на: https://traces.gate-ai.eu/?page_id=32&lang=bg
За да кандидатствате, моля попълнете въпросника на този линк: https://forms.gle/D26Pts1P2TKUNySn6 до 15.01.2023 г.

 

 

м.л.

България