СБЖ кани на среща в подкрепа на Джулиан Асанж на 19 февруари в Клуб „Журналист”

  • 19.02.2024
  • СБЖ

Елате в Клуб „Журналист” на СБЖ на 19 февруари от 18.00 часа, за да надигнем заедно глас в защита на Джулиан Асанж, защото това ще е глас и в защита на всички нас, на правото на истина и морал, на самото съществуване на човешката съвест и на демокрацията=

„Никой от нас не е свободен, докато не е свободен Асанж” е мотото, под което преминава кампанията на Международната и Европейската федерации на журналистите в защита на разобличителя от „Уикилийкс”. СБЖ е колективен член на МФЖ и ЕФЖ и е активен участник в тази протичаща от години кампания. В момента тя е фокусирана върху предвиденото за 20 и 21 февруари решаващо заседание на Върховния съд в Лондон по делото за екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ. Ако екстрадицията бъде потвърдена, той е застрашен от 175 години в американски затвор.

Както е известно, създателят на разкриващата нелицеприятни истини платформа „Уикилийкс” Джулиан Асандж се намира в много тежки условия, под постоянен физически и психически тормоз, в строго охранявания лондонски затвор „Белмарш”, откакто бе арестуван в посолството на Еквадор в британската столица на 11 април 2019 г.

Властите в САЩ са му повдигнали 18 обвинения за шпионаж и „заговор” заради разгласяване на видеозаписи и документи на американската армия и дипломатически грами, разкриващи американски военни престъпления в Ирак и Афганистан. Въз основа на тези обвинения вече пета година в Обединеното кралство се водят дела и обжалвания по искането САЩ за екстрадирането на Асанж.

Откакто започна ожесточеното преследване на „бащата” на „Уикилийкс”, принудило го още през 2012 г. да поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон, в глобален мащаб се разгръща и страховито сплашване и направо „смразяване” на журналистиката. Разправата с Асанж е и разправа с всички нас, журналистите. Това е нагледна демонстрация как машината на всевластните  може да смаже всеки, дръзнал да разобличи престъпленията им. „Биг Брадър” размахва пръст пред всекиго с гражданска позиция и критично мнение и предупреждава: „Гледай какво става с Асанж и мисли какво ще говориш и дори мислиш!”

Ако виждаме как журналистиката се предаде и умира в срамен днешен слугинаж пред властимащите из всички географски ширини, „приносът” за това е именно на демонстративната разправа с Асанж. Това пряко рефлектира и върху тъжния медиен пейзаж в родната ни България.

Ето защо СБЖ отправя не просто покана, а настоятелен призив:

Колеги, приятели, граждани, събудете се! Елате в Клуб „Журналист” на СБЖ на 19 февруари от 18.00 часа, за да надигнем заедно глас в защита на Джулиан Асанж, защото това ще е глас и в защита на всички нас, на правото на истина и морал, на самото съществуване на човешката съвест и на демокрацията!

На събитието ще говори председателят на СБЖ Снежана Тодорова, която ще прочете обръщение на нашия Съюз в защита на Асанж. То ще бъде адресирано до зам-председателката на Европейската комисия по прозрачността и ценностите Вера Йоурова, до комисаря по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович и до посолството на Обединеното кралство в България.

Ще има възможност да се изкажат всички желаещи. Ще бъде прожектиран документалният филм „Историята на Асанж” (продължителност 54 минути, със субтитри на български).

Елате, за да докажем, че журналистиката не е мъртва, а е способна да ражда и журналистическа солидарност с истината и морала!

 

Събития в СБЖ