Начало
 
 

Столична библиотека очаква за 93-ия си рожден ден 70-хилядния читател

21.10.2021 /14:29 | Източник: Столична библиотека Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Библиотеката на София отбелязва 93-та си годишнина с премиери на новите издания на библиотеката „Голямата София“ и „Думи без карантина. Поезия“, изложба илюстрации и инсталации на художничката Капка Кънева, поетично четене на известни български автори, тематични изложби от колекциите на Столична библиотека

На 24 октомври 2021 г. една от най-старите емблематични културни институции в София - Столична библиотека навършва 93 години от създаването си. Най-голямата публична библиотека в страната с фонд над 1 милион и 200 хил. книги, 70 хил. читатели, с най-богатия документално-информационен архив за историята на София, разполага с 3 филиала, най- големия Център за детска литература, първия в България Библиобус.

За читатели и потребители са достъпни  модерен Дигитален център, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди дигитални ресурси,  WiFi зона, образователни и информационни услуги.

Библиотеката на София от началото на 2021 г. досега има 13 хил. нови читатели, 200 хил. посещения, 320 хил. заети книги и 3 хиляди нови заглавия на издания.

Този рожден ден Столична библиотека посреща снова иновативна Дигитална лаборатория за тийнейджъри, реализирана с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България, с нов сайт на институцията с бърза навигация и пълноценна мобилна версия, с нови колекции от редки и ценни издания като уникалната лична библиотека с над 2 хил. книги на големия българин Симеон Радев.

Празничните дни на Столична библиотека са от 20 до 23 октомври.

На 20 октомври  от 18.30 ч. в галерия „София” бе открита изложбата „Прорези” - илюстрации и арт инсталации на художничката Капка Кънева.

На 21 октомври от 18.00 ч. на пред библиотеката на пл. „Славейков” ще бъде представено новото издание на сборника „Думи без карантина” и ще бъдат четени творби на известни наши автори, включни в книгата.

35-те автори, представени в книгата, са: Аксиния Михайлова, Александър Секулов, Амелия Личева, Ангел Игов, Анжела Димчева, Ани Илков, Божана Апостолова, Бойко Ламбовски, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Георги Господинов, Георги Константи-нов, Деян Енев, Елена Алексиева, Елин Рахнев, Емил Андреев, Захари Карабашлиев, Иван Ланджев, Иван Христов, Йордан Ефтимов, Калин Терзийски, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Михаил Неделчев, Надежда Радулова, Николай Милчев, Палми Ранчев, Пламен Дойнов, Роберт Леви, Роман Кисьов, Силвия Чолева, Теодора Тотева, Христо Карастоянов.

На 22 октомври от 11.00 ч. в Мраморното фоайе ще бъде представено изданието на Столична Библиотека „Голямата София”. Илюстрованото двуезично издание проследява включването през 1938 г. на близки до София села - Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци - в Столична голяма община.

В книгата и съпровождащата я тематична изложба са включени уникални текстове – статии, факти, статистически сведения, както и любопитни фотоси и факсимилета, публикувани в периодични издания и сборници от фонда на Столична библиотека и други архивни източници за развитието на селата и превръщането им в модерни градски центрове.

Програма за децата в Детския център:

21 октомври, четвъртък, 14:00 ч. - онлайн конкурс „Моята библиотека“ с послания за празника на Столична библиотека.

22 октомври, петък, 14:00 ч. – арт ателие с художника Христо Кърджилов.

 23 октомври, събота,  11:00 ч .– награждаване на победителите от лятната кампания на библиотеката „Детско лято в Столична библиотека 2021“.

23 октомври, събота, 12:30 ч., комикс студио на тема „Библиотека – що е то?“ с художника Христо Кърджилов

23 октомври, събота, 13:00., Американски център –  занимания с роботи и СТЕМигри

Събитията ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Сподели в
 

Събитието се състоя в Клуб „Журналист” на СБЖ. Посланичката на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан отправи развълнувани думи към многобройните гости. Присъстваха и посланиците на Русия, Сирия, Аржентина. Журналисти, дипломати, свързани с Острова на свободата българи разказаха вълнуващи истории.

18.05.2022/15:43

Сборникът съдържа 50 пътеписа за чудесата на света, разказани от български журналисти пътешественици, членове на ABUJET – Българската асоциация на журналисти и писатели с интерес към туризма.

17.05.2022/15:42

Институтът за социална интеграция и European Network of Political Foundations ще проведат на 17 май от 10:00 ч. в софийския гранд-хотел „Милениум” международна конференция на тема „Загубеното доверие в политическите партии в Европа”.

16.05.2022/16:42

"За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината". Това каза по повод кончината на гениалния фокусник - Астор, нговият приятел Игор Марковски, написал във Фейсбук: "Сбогом, Астор".

16.05.2022/10:30

В руския град Тамбов почетоха паметта на Героя на Съветския съюз, българския военен летец ген. Захари Захариев, като кръстиха на негово име една от централните градски алеи, водеща към сградата на Кадетския корпус.

15.05.2022/20:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки