СБЖ връчи своите годишни награди

  • 19.11.2023
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова

Тазгодишната тържествена церемония за връчване на журналистическите награди на СБЖ за 2022/2023 г. се състоя на 18 ноември в БНТ и изцяло бе заснета от екип на Нациоаналната телевизия, която по-късно ще излъчи филма. Наградите на СБЖ традиционно се ползват с голям авторитет сред гилдията, защото е особено вълнуващо, когато колеги номинират свои колеги с признанието за постигнатото от тях по нелекия и трънлив път в българската журналистика.

Близо 130 години след учредяването на Съюза на българските журналисти той продължава своята мисия, спазвайки оставения от големия български журналист Йосиф Хербст завет: „Никому в угода, на никого напук!“.

По време на церемонията водещите Елица Кънчева и Атанас Стоянов умело редяха пъзела на славната история на Съюза на българските журналисти, акцентирайки на важните етапи в неговата дейност. Освен, че СБЖ е най-старата и авторитетна журналистическа организация, той е и най-многобройната и регионално представена. С днешна дата в нея членуват 3500 журналисти от 4 поколения, обединени в 158 дружества във всички български градове.

Изтъкнати бяха и основните инициативи на Съюза на българските журналисти през последните години, свързани с работата върху законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд, да гарантират по-голяма сигурност на журналистите.

„Приветствам ви с добре дошли на церемонията за връчване на Годишните награди на СБЖ за 2023 година!" – тка се обърна към присъстващите на събитието представители на медиите, номинираните за отличията и техни близки, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Тя посочи още: "Всяка година през месец ноември СБЖ отличава журналисти за постигнати професионални успехи. И това не е случайно. На 1 ноември ние честваме Деня на народните будители, който е и празник на българските журналисти. Журналистическите дружества изпращат номинации до СБЖ и след обсъждане в Комисията по професионално-творческите въпроси и Управителния съвет обявяваме имената на победителите. Наградите  на СБЖ са оценка за професионалните постижения на журналистите през годината. Това е оценка на професионалната общност и затова е толкова очаквана и престижна. СБЖ  отличава колеги, които отстояват Истината и работят "На ползу роду!" Така е било, така е и така ще бъде!“ 

Всички бяха видимо развълнувани и нетърпеливо очакваха да чуят имената на тазгодишните носители на престижните награди на СБЖ. Наградените получаваха отличието от свои колеги, които са били лауреати през годините в посочената категория.  

Началото бе сложено с връчването на отличие в категорията за млад журналист. Заслужено я получи  Стоян Нешев от NOVA ТВ, отразяващ съдебно-криминалните теми. Стоян е трупал опит като журналист във вестниците „Труд“ и „24 часа“. Наградата му бе връчена от члена на УС на СБЖ и носител на същото отличие за 2017 г. Благой Цицелков.

Наградата за журналистически електронен сайт бе отредена на Интернет портала на БНР – bnr.bg. Получия я Иво Тодоров, директор на дирекция „Дигитални програми“ в БНР. Отличието му бе връчено от Владимир Дворецки, създател на сайта „Европа и светът“ – лауреат в същата категория за 2016 година. „Много се радвам на тази награда, защото наистина през последните месеци всички колеги в сайта на БНР полагат огромни усилия и, както казах тук, в днешно време радиото не е само звук, а и текст, и картина – посочи пред сайта на СБЖ Иво Тодоров. - Благодарение на съвместната работа с колегите от „Хоризонт“, „Христо Ботев", "Радио София" и регионалните програми, на различните страници на нашия интернет портал, показваме много разнообразно съдържание, което стига до нашата много по-широка публика, отколкото някога.“  

Престижната награда за журналистически материал в регионална медия получи Даниела Арнаудова от в. „Марица“, Пловдив. Тя има много публикации в областта на историята, археологията и културата. Журналистката бе отличена за поредицата за живота и приключенията на артиста-пътешественик Светлин Иванов – Лаубер.  „Златното перо“ й бе връчено от члена на УС на СБЖ Екатерина Кючукова.

Наградата в категорията „Кореспондент на централна медия“ бе отредена за трима млади, но вече спечелили си популярност журналисти. Николай Райшинов от РТВЦ Пловдив на БНТ, кореспондентът на NOVA в Благоевград Антон Чавдаров и Ася Пенчева, кореспондент на БНР в Русе, бяха отличените. Наградата им бе връчена от победителя за 2022 г. Мартин Георгиев.

Трудна е била задачата на журито да бъдат определени най-добрите сред най-добрите в категорията „Документалистика, публицистика и научни изследвания в областта на журналистиката и медиите“. И това е така, защото номинираните в нея са журналисти с изключително респектиращ авторитет. Проф. Маргарита Пешева за книгата й „Тореадор. Кеворк Кеворкян. Воля да побеждаваш“, Валерий Тодоров за книгата „Медии и време. Журналистика, истина, реалност“ и Ваньо Стоилов, журналист от Стара Загора, за книгата „Сплав човешка“. Те са и отличените лауреати за тази година. Отличието в тази категория тримата получиха от Ани Заркова.

„Мисля, че най-голямото признание ще дойде от читателите, но благодаря на колегите за оценката – каза за сайта на СБЖ Валерий Тодоров. - Надявам се, че тази книга ще бъде един наръчник и за изкушената, и за неизкушената публика, защото тя запълва една ниша в менюто на съвременната журналистика. Пошегувах се, че медиите днес много готвят, докато те с обществената си мисия би следвало да информират, образоват и развличат, но като че ли повече развличаме публиката, а по-малко я образоваме. А понякога не информираме в правилната посока. Затова споменах и за подправките, които понякога могат да променят вкуса на истината. Най-важното е да разберем, че журналистиката заема все по-малко място в медиите. Това ме тревожи. А разликата между действителност и реалност се оказва все по-голяма. Надявам това, което съм дал като правила в журналистиката, стандартите в нея и начина, по който се правят новини и репортажи, да помогне на публиката да ни разбере, да може да ни оценява критично. И същевременно колегите да свикнат с усещането, че светът не се открива само от нас, че истините са и в миналото, че правилата стоят над всичко останало.“  

Пред сайта ни сподели своето вълнение и Ваньо Стоилов: „За мен наградата беше голяма изненада, защото обикновено „Златното перо“ се дава, когато навършим определена възраст и за творчески постижения. А мен ме изненада много приятно. Никога не съм очаквал. А това, че съм номиниран от колеги, е още по-голяма изненада, защото признанието от колегите е най-важното и най-ценното.“

В категория „Кореспондент в българска медия в чужбина“ с пълно единодушие УС на СБЖ реши да даде наградата на Десислава Минчева, кореспондент на бТВ във Франция и за европейските институции. Тя получи своето отличие от члена на УС на СБЖ Борислав Костурков.

„За мен тази награда е много ценна, но същевременно и тежестта й е голяма, защото е отговорност – каза пред сайта на СБЖ Десислава Минчева. - Имала съм щастието и късмета да израсна сред журналисти, тъй като родителите ми са били членове на СБЖ. Моят баща е спортен журналист и най-големите имена в българската журналистика бяха семейни приятели на родителите ми. И сега да получа признание от СБЖ, ме докосна много и е много ценно. А същевременно и тежичко. Във време, когато има голяма конкуренция, да те номинират колеги означава, че ние сме заедно. Това е много важно и няма значение конкуренцията в медиите, защото ние сме тези, които дължим на обществото една обективна снимка на действителността. В това конкуренцията е само позитивен елемент, за да можем да стигнем до някаква обективност. Да ме номинират колеги, и то такива колеги от СБЖ, е много ценно и отговорно.“

Отличиеният в категорията „Фотожурналистика“ Цветомир Петров от БТА сподели, че за да бъдеш отличен в тази категория, се „изисква точност на снайперист и нюх на уипет, най-скъпата порода ловни кучета във Великобритания“. Цветомир Петров е част от екипа на БТА от 2017 г. Наградата му бе връчена от члена на УС на СБЖ Велиана Христова. 

А в категорията „Графичен дизайн и операторска работа“  лауреат стана Емил Дюлгеров, който е отдал 40 години на операторската професия в БНТ и е преподавател в НАТФИЗ. Реализирал е едни от най-стойностните предавания в националния ефир, като те са част и от Златния фонд на телевизията. Той получи наградата си от Иван Филчев, оператор в бТВ и носител на отличието на 2020 година.

В категорията „Печат“ отличена беше Таня Петрова от в. „Сега“. Нейните разследвания, анализи и коментари са в „епицентъра на най-актуалните политически и обществени протуберанси в социалната сеизмология“. Тя получи своето отличие от журналиста Калин Първанов, лауреат от 2021 година.

В категорията „Електронни медии – радио и телевизия“, раздел „Телевизия“, наградата отиде при Мирослава Иванова, водеща на „Здравей България“ в NOVA. Отличието й бе връчено от тв водещия в БНТ Георги Любенов, лауреат в категорията за 2021 година. В раздела  „Радиожурналистика“ бе отличена Кармен Манукян, БНР, прогрма „Хоризонт“.

Тази година УС на СБЖ взе решение да връчи и няколко специални отличия – на Стефан Борисов, репортер от телевизия "България Он Еър", както и на Татяна Йорданова и Тереза Кънчева, репортери от БНТ за скандалните им разкрития по време на изборите. Те получиха своите отличия от Ани Заркова, член на УС на СБЖ.

УС присъди посмъртно отличие на Благовест Бенишев, от в. „Труд“  - международник с множество статии на европейска тематика. Наградата връчи членът на УС на СБЖ Георги Калагларски, а я получи майката на журналиста Бисерка Бенишева.

Най-нетърпеливо се очакваше кой ще е носителят на голямата награда на СБЖ за цялостен принос в журналистиката. Тази година лауреатите на отличията бяха двама. И това са Йордан Димитров – БНТ, за принос в съвременната българска журналистика чрез поредицата „България от край до край“, която през тази година започна своя десети сезон. Журналистът е носител и на голямата награда на Международния фестивал "Детектив фест" за филма „Наглите: сметката закрита“ и специалната награда за документалния филм „Отрядът: Операция спасяване“. Наградата му бе връчена от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

На въпроса ми какво е да получи награда на името на големия български журналист Йосиф Хербст, носителят на това отличие Йордан Димитров сподели за сайта на СБЖ: „За мен това е голяма чест, голямо признание, защото тази награда се дава от журналисти професионалисти, които разбират тази материя. И се радвам, че посланието на предаването стига до хората. А това послание идва и от нашите герои. Послание за светлина, каквото отправя нашата героиня Киче, посланието на Закие от Родопите, която ни каза, че човек е това, което дава с ръцете си, а не това, което ще изяде. Ние, журналистите, трябва да даваме истина, за да сме пълноценни, да сме достойни. Да спомен и бай Спас, който каза, че с блага дума всичко се постига, а това означава с доброта. За мен това е важното – че тези послания стигат до хората и са оценени.“

Наградата „Йосиф Хербст“ за 2023 г. се присъжда и на  Факултета по журналистика и масова комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“ по повод 70 години от основаването на специалността  журналистика в Софийския университет. Снежана Тодорова връчи наградата на декана на факултета проф. Веселина Вълканова. Факултетът по журналистика и масови комуникации е безспорен авторитет в образованието по журналистика в България, с високо призвание да бъде най-авторитетна висша школа за бъдещи журналисти.

В края на церемонията със заключителни думи към всички се обърна Снежана Тодорова:

„Поздравявам победителите и номинираните. Убедена съм, че нашите отличия ще бъдат добър стимул за ваши бъдещи успехи и победи. Тазгодишната церемония за първи път се провежда в БНТ. Най-сърдечно благодаря на нашите журналистически дружества в БНТ за инициативата и организацията на празника, на ръководството на БНТ, на Даниел Спасов, програмен директор, Драго Драганов, автор на сценария, Боян Даскалов, режисьор, на операторите и целия екип на БНТ, на всички, които направиха нашия празник възможен. Специална благодарност на водещите и музикантите, певците и изпълнителите, които допринесоха за доброто настроение. На добър час и до нови срещи!“

На празник като на празник, може да се каже за вълнуващата церемония. За вдигане на градуса на настроението допринесоха не само заслужените отличия, а и прекрасните изпълнения на Милица Божинова и Илия Ангелов, Роси Кирилова, Дани Милев и фолклорната формация „Гласове на традицията“.  

Ето и носителите на престижните отличия –  ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА СБЖ  ЗА 2022/2023 г.

Най-добър млад журналист (до 35 г.) 

Стоян Нешев – съдебно-криминален репортер на NOVA

Награда за електронен сайт

Интернет порталът на БНР – bnr.bg

Отличието получи Иво Тодоров - директор на дирекция „Дигитални програми” в БНР

Журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес

Даниела Арнаудова – в. „Марица“, Пловдив

Кореспондент на централна медия в страната

Антон Чавдаров – кор. на NOVA в Благоевград

Николай Райшинов – кор. на БНТ в Пловдив

Ася Пенчева – кор. на БНР в Русе

За документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите

Проф. Маргарита Пешева за книгата „Тореадор. Кеворк Кеворкян. Воля да побеждаваш“

Валерий Тодоров за книгата „Медии и време. Журналистика, истина, реалност“

Ваньо Стоилов, журналист от Стара Загора, за книгата „Сплав човешка“ - документални истории за необикновената човешка съдба

Кореспондент на българска медия в чужбина

Десислава Минчева - кор. на bTV във Франция и за европейските институции

Фотожурналистика

Цветомир Петров – фоторепортер в БТА

Операторско майсторство и графичен дизайн

Емил Дюлгеров – оператор в БНТ, по повод 40-години активна операторска работа в БНТ

Печат

Таня Петрова –  в. „Сега“

Телевизионна  журналистика

Мирослава Иванова – водеща сутрешния блок на NOVA

Радиожурналистика

Кармен Манукян – БНР, „Хоризонт“

Специални отличия:

Стефан Борисов – репортер от телевизия "България Он Еър"

Татяна Йорданова и Тереза Кънчева – репортери от БНТ

УС присъжда  и посмъртно отличие на:

Благовест Бенишев – в. “Труд“,международник с множество статии на европейска тематика

Награда „Йосиф Хербст“ (почетен плакет) за принос в съвременната българска журналистика

Йордан Димитров – БНТ, журналист, автор и режисьор на предавания и документални филми

Факултетът по журналистика и масови комуникации на СУ  по повод 70-годишнината от създаването му

От името на СБЖ и на екипа на сайта на Съюза, на колегите „ЧЕСТИТО!“ и им желаем НА МНОГАЯ ЛЕТА! Още много отличия и занапред!

Снимки Николета Райдовска и БТА

 

Акценти и позиции