Прогнозата на НИМХ ще се разпраща безплатно от БТА

  • 22.06.2021
  • БТА
Проф. Брънзов и Кирил Вълчев се ръкуват в пресклуба на

Прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология.(НИМХ) ще се разпространява безвъзмездно от Българската телеграфна агенция БТА.

Това става по силата на договор за сътрудничество между двете институции, който беше сключен .в пресклуба на агенцията. Подписи под документа сложиха директорите НИМХ и БТА проф. Христомир Брънзов и Кирил Вълчев.

БТА ще получава и разпространява безвъзмездно всеки ден прогнозата за времето за следващите 36 часа. Месечната прогноза ще се получава до предпоследния ден на предходния месец. Тя ще се представя от специалистите на НИМХ освен с текст и с видео до 3 минути, заснето от БТА, обясни Вълчев.

При поява на опасни или необичайни явления БТА ще разпространява незабавно информацията от института. В новата рубрика "Знание и култура" всеки петък БТА ще представя информация за дейности и инициативи, научни анализи и изследвания на НИМХ, които досега не са намирали място в медиите, посочи Вълчев.

В договора се предвижда агенцията да организира и проведе практическо обучение за това как да се представя науката в медиите, което е важна подкрепа за НИМХ, посочи проф. Брънзов.

НИМХ е единствената оторизирана служба, която има право да издава предупреждения за опасни явления от хидро-метеорологичен характер. Затова връзката на НИМХ и БТА е изключително важна, защото по този начин населението ще е подготвено, отбеляза проф. Брънзов. По думите му, по данни на ООН превенцията в тези случаи е от особено значение - 1 долар в превенция има възвръщаемост 8 долара, допълни той.

Две от най-старите институции на България - БТА и НИМХ, уреждаме по нов начин досегашните си отношения - от търговски характер те прерастват в сътрудничество в интерес на всички български медии, коментира Вълчев. Освен ежедневен характер в определени ситуации взаимодействието между двете институции може да е съществено за живота на страната и гражданите, отбеляза проф. Брънзов.

Кирил Вълчев призова и другите медии, както БТА, да посочват НИМХ като източник на информацията за времето

Свързани:   БТА подписа договор за сътрудничество с туристическия бизнес

Договор за сътрудничество подписаха ,БТА и Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ). БТА ще обогати своята емисия с информация от един от най-важните сектори на българската икономика - туризма, с най-представителната организация на туристическия бизнес - КБТБ, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Дата: 18.06.2021