Аделина Радева: Медиите трябва да учат как се различава истината от фалша

  • 29.06.2021
  • dir.bg
Аделина Радева. Снимка: БНТ

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

Аделина Радева е сред емблематичните имена в телевизионния ефир. Автор и водещ на много филми и предавания. Ежедневно проследява актуалните и горещи теми от деня, а в публицистиката винаги търси отговори. Между подготовката на новините и предизборните диспути, успява да разкаже какво да очакват зрителите в период на надпревара на политическия терен и страсти от Европейското първенство по футбол.

„Журналистиката е продукт на екипна работа, опит и огромно желание да бъдеш честен към темата, по която работиш и към хората, които ще ти се доверят, за да изберат да получават информацията именно от медията, която представляваш“, категорична е водещата. За нея журналистически материал не се готви от днес за утре, а подготовката започва от първия ден, от който си в тази професия.

Тя признава, че е важно принципите и стандартите на журналистиката да се следват и отстояват без компромис. Интересува се от оцеляването на ценностите – не само в професията, но и в начина, по който избираме да живеем. „Журналистиката в крайна сметка е територията, на която най-първо се регистрират процеси, промени и катаклизми в едно общество и много преди да дойде времето за техния исторически анализ – има задачата да ги направи явни, дава шанс за корекция, преди да е станало късно“, смята Аделина Радева.

Пълният текст на интервюто може за бъде прочетен в dir.bg.

 

м.л.