Бившата шефка на СЕМ коментира Закона за радиото и телевизията

  • 29.06.2021
  • БНР
София Владимирова. Снимка: Борислава Борисова

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

София Владимирова отбеляза, че оставката на Ивелина Димитрова е странна по отношение на „времето, в което се подава тази оставка“. Димитрова се оттегли в контекста на конфликта между генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Запитана трябва ли да се мисли за промяна на формулата на излъчване на членовете на СЕМ Владимирова посочи пред колегата Силвия Великова в предаването „Преди всички“.

„Разбира се, че трябва да се мисли във всяка посока, включително и в тази. Когато се отвори Законът за радиото и телевизията, СЕМ не може да остане настрани. Аз съм поддръжник на тезата, че трябва да се напише нов закон, който да има нов дух, цел и смисъл.“

Владимирова съобщи пред БНР още, че  СЕМ ще представи социологическо проучване, което показва, че аудиторията не възприема много добре жанра пряко предаване, в който критическата функция на журналистиката де факто отсъства.

„И едни хора говорят през екрана. Има липса на дебати, което особено силно се отчете и от нашите мониторинги. Хората очакват да има дебати. Аз самата не разбирам кое провокира това самостоятелно говорене и какви ефекти се очаква то да възпроизведе. Доколкото виждам по реакциите на хората в социологическото проучване и по нашите мониторинги, хората не припознават политическите послания, което в крайна сметка е идеята на всичко това. То не работи по никакъв начин за това аудиторията да достъпва информация, която им е нужна, за да направят информиран избор“.

 

 

м.л.