Какво се случва с личните ни данни в социалните медии след смъртта?

  • 05.12.2021
  • webcafe.bg

Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

Бенджамин Франклин е казвал, че на света има само две неща, които са абсолютно сигурни и няма как да избегнем - смъртта и данъците. Твърдението му си остава съвсем валидно вече над 230 години. И докато много хора все пак правят опити да заобикалят данъчните системи, то поне за момента няма как да победим смъртта, пише webcafe.bg.

Вярно е, че съвсем не е приятно да се сещаме за нея, но все пак тя е свързана с определени неща, които е хубаво да свършим, преди да напуснем този свят. Едно от тях при всички положения е свързано с организирането на нашите дигитални данни, социални мрежи и имейли.

Няма как да не признаем, че отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни? Да, вярно е, че може да напишете всичките си пароли и потребителски имена, които да приберете на сигурно място, но това не е особено елегантно решение.

За щастие повечето технологични компании вече имат отговори на подобни проблеми и представят много по-удобни и ефективни опции. Ето какво предлагат най-популярните.

Фейсбук

Най-голямата социална мрежа бе първата, която се натъкна на този проблем. Още в първите няколко години, след като се разрасна, започна да се пълни с все повече и повече неактивни профили на починали потребители, а доста дълго време решение нямаше. Сега обаче Facebook предлага две различни опции - профилът ви да бъде изтрит изцяло или да премине във възпоменателен статус.

Първото е ясно какво означава, докато второто ще превърне акаунта ви в мемориален такъв, така че роднини и приятели да могат да публикуват и разпространяват спомени с вас.

За целта обаче ще трябва в някой момент да изберете ваши близки, които в случай на най-лошото да поемат контрол, като ще имат права да приемат заявки за приятелство, да сменят профилна снимка и да решават кой може да публикува спомени на стената ви. Все пак те нямат да имат каквито и да е правомощия за друга активност.

Важно е да се отбележи, че човекът, който ще се грижи за профила ви, трябва да отговаря на правилата на Facebook. В противен случай, акаунтът ви ще остане отворен.

Instagram

Instagram има сходна, но малко по-сложна политика от тази на Facebook, и също дава възможност за правене на възпоменателен профил.

За да се случи това, ваш близък трябва да съобщи на компанията за смъртта и да отправи съответното искане към екипа на Instagram. В тази връзка може да се наложи от там да изискват актове за раждане и смърт и доказателство, че съответното лице, е законен представител на починалия.

Google

Тук налице имаме функцията Inactive Account Manager, даваща възможност да изберете до 10 контакта, които да получат достъп до профила ви, ако той стане неактивен за период от време, определен от вас. Тези контакти няма да бъдат уведомени сега, но ще получат известие, когато акаунтът ви спре да действа.

В опциите също така можете да конфигурирате кой контакт до кои апликации или услуги на Google да има достъп. Например можете да ограничите някой само до Google Drive, а друг - само до Photos или Gmail.

Като отговорите на всички въпроси и нагласите всички опции, ще видите обобщение, а впоследствие ще можете да промените всичко, когато решите. Има вариант дори да оставите ваш телефонен номер и имейл на екипа на Google и, ако профилът ви остане неактивен за определен период от време, те сами ще ви потърсят.

Ако изберете целият профил да бъде изтрит, тогава контактите, които сте предоставили, ще имат период от три месеца да се разпоредят с вашата информация, преди тя да бъде заличена завинаги.

Apple

Подходът на Apple е подобен на този на Google и дава възможност да изберете пет контакта, на които да предоставите правомощия за вашия iCloud. За момента обаче компанията все още има поставени изисквания за предоставяне на доказателство за смърт, за да предпази потребителите си от измами.

Цялата функция всъщност е все още нова и е в бета версия, но вероятно съвсем скоро ще бъде напълно готова и работеща на iOS 15.2.

Ще трябва да предоставите имейл и телефон на вашия контакт или контакти. В процеса на настройване ще получите QR код, който трябва да споделите тях, тъй като ще бъде изискван за достъп до профила ви.

В случай на най-лошото вашите контакти ще трябва да посетят Digital Legacy страницата в сайта на Apple и оттам ще трябва да изискат достъп. Ще бъдат попитани няколко въпроса за вас, включително рождения ви ден, за да бъде сигурно, че не се представят за някой друг. Така че уверете се предварително, че знаят какво да правят.

Twitter

В Twitter имат изключително стриктни политики по отношение смъртта на своите потребители. Общо взето абсолютно никой не би могъл да влезе в нечий профил след смъртта на собственика му. Нямате и възможности за предварителен избор на хора, които да се разпоредят с акаунта ви.

Реално платформата предлага една възможност - единствено роднина на починал може да изиска от Twitter определен профил да бъде изтрит и то само след представяне на копие от смъртен акт и документ за самоличност.

Microsoft

Компанията на Бил Гейтс също не дава особено много възможности за реакция.

Оттам всъщност съветват потребителите си да предоставят пароли и потребителски имена на свои близки, просто защото няма да отговорят, ако някой ги потърси в случай на смърт. Целият профил в Microsoft автоматично се изтрива след 2 години неактивност, ако пък през това време някой наистина трябва да получи достъп, ще трябва да предостави на Microsoft съдебно разпореждане.

Dropbox

Това е друга особено популярна платформа, където съхранявате важна за вас информация.

Оттам изискват попълването на форма с възможно повече информация за починалия и доказателство, че именно попълващият е упълномощен да получи достъп.